Vad är Boldo?

Native till Andesberget i Chile är boldo ett träd som används som ett hemläkemedel. Tagen som en antiseptisk och tonic för många olika förhållanden är boldo känd för sin starka, kamferliknande arom. Träet används också för kulinariska ändamål.

Boldo är också känt som peumus boldus, boldu boldus lyons, boldus fragrans och boldea fragrans. Den växer även i Nordafrika, Europa och Latinamerika, och den vintergröna har skinniga blad som är två inches långa och små sfärer av frukt. I Spanien och Latinamerika är boldo blad och bark en populär växtbaserad medicin.

Några av trädets användningsområden inkluderar att stödja gallblåsan, härdningskläderna och lugnande upprörd mage. Ett antiinflammatoriskt medel, boldo kan också användas för att behandla gonorré, reumatism, levervärk, dyspepsi, urinvägsinfektioner, sinusinfektioner, kolonproblem, fetma och könsorgansk inflammation. Det var också den ursprungliga behandlingen för malaria och inre parasiter som maskar, fastän dessa användningar sedan dess har ersatts med mer effektiva, mindre farliga rättsmedel.

En steriliserande, boldo stimulerar gallproduktionen. Det kan också öka utsöndringen av magsaft och urinsyra. På grund av dess milda narkotiska egenskaper är boldo också ett begränsat ämne i vissa områden. Används med andra örter, som gentian, cascara och rabarber, kan boldo hjälpa till att förbättra aptiten. Växten kan också vara ett lämpligt alternativ till vissa andra läkemedel, såsom amoxycillin, ofloxacin, penicillin, ciprofloxacin eller andra antibiotika.

Herbal te kan göras från boldo. Människor i Paraguay, Chile, Brasilien och Uruguay använder den i sitt yerba-mate-te och håller ofta ett djärvträ av den anledningen. Trädet bär också näringsrika, söta frukter. Små och runda, dessa gula eller gröna boldo frukter uppträder under en snäv vinterperiod. Boldo används också för kolproduktion.

Gravida och ammande kvinnor borde undvika denna växtbaserade läkemedlet. Behandlingen rekommenderas inte för personer med njursjukdom, eftersom det kan ge irritation i svåra fall. Människor med leverobstruktioner och svår leversjukdom bör avstå från att använda homøopatiåtgärden också. Långtidsanvändning av produkten under mer än tre till fyra kontinuerliga veckor är också oanvändbar.

Essentiell olja från trädet bör hanteras med försiktighet, eftersom även låga doser har potential att inducera kroppskramper, öronring eller coma. På grund av sin starka obehagliga doft rekommenderas inte boldo för användning av aromaterapi. En läkare ska konsulteras före användning.