Vad är Anti-D Immunoglobulin?

Ett anti-D-immunoglobulin är en antikropp mot ett vanligt humant antigen närvarande på röda blodkroppar. Endast vissa människor har detta antigen, känt som D-antigen eller Rhesus-antigen. Anti-D-immunoglobulin används för att förhindra medicinska problem som uppstår av en Rhesus-negativ kvinna som bär ett foster som är Rhesus-positivt. Den gravida kvinnans immunförsvar kan känna igen fostrets celler som främmande och attackera den. Rhesus-negativa personer som har haft Rhesus-positivt blodtransfusioner kan också ges anti-D-immunoglobulin.

Människans röda blodkroppar bär proteinsignaler på ytan av cellen. En av de viktigaste av dessa grupper är Rhesus-gruppen, och D-antigenet är den viktigaste antigenen i den gruppen. I medicin är folk som har D-antigenen och vars celler därför innehåller Rhesus-gruppen kända som Rhesus-positiva.

När en kvinna som är Rhesus-negativ blir gravid, kan hennes foster vara Rhesus positivt eller negativt eftersom det får några av sina gener från fadern. Några av fostercellerna kan komma in i moderns blod, och detta kan leda till att moderen utvecklar anti-D-immunoglobulin som en del av ett totalt immunsvar mot dessa celler. Denna process är känd som sensibilisering. Sensibilisering är sannolikt vid första graviditeten, och risken minskar vid varje graviditet.

Mammors anti-D-antikroppar kan passera placenta barriären och komma in i fostrets blodsystem. Antikropparna binder till blodcellerna och tar bort dem från cirkulationen. Detta kan resultera i fosteranemi. Konsekvenserna av fosteranemi kan inkludera fostrets hjärtsvikt, svullnad och död. En bebis som är född med anemi kan också få gulsot, som om de lämnas obehandlad kan orsaka hjärnskador.

Anti-D-immunoglobulinet ges till Rhesus-negativa mödrar som en förebyggande åtgärd under tredje trimestern eller i fall där fetala celler sannolikt har korsat in i moderns cirkulation. Dessa fall inkluderar kvinnor som har haft buk-trauma eller invasiva förfaranden, såsom amniocentes. Ibland finns det ingen känd anledning till varför fostrets celler har passerat över i mors cirkulation. Behandlingen kan också ges efter leverans.

Anti-D-immunoglobulin används också efter missfall eller aborter. Rhesus-negativa människor som har haft en Rhesus-positiv blodtransfusion behöver också anti-D-behandling. Medicinskt anti-D-immunoglobulin renas från bloddonationer. Plasmaskomponenten i blod innehåller anti-D. Antikroppen administreras genom injektion i muskler eller intravenöst.