Vad är acceptabelt dagligt intag?

Godtagbart dagligt intag, även känt som ADI, refererar till den maximala mängd av ett ämne som en bekämpningsmedel eller livsmedelstillsats som en hälsosam person kan ta på mat eller dricksvatten på lång sikt, utan några skadliga effekter. ADI mäts som en massa (i milligram) av ett ämne per kg kroppsvikt per dag och kommer från omfattande forskning. Ämnen i livsmedel omfattar inte bara tillsatser, men alla ämnen som kan komma i kontakt med maten under förpackning och hantering, som beläggningar, lim och tätningsmedel.

Bestämning av ADI föreslogs först 1957 av Europarådet och stöddes av FN: s gemensamma livsmedels- och jordbruksorganisation / Världshälsoorganisations expertkommitté för livsmedelstillsatser. Syftet var att skapa enhetliga säkerhetsstandarder över hela världen. Många regeringsorgan för livsmedelssäkerhet, inklusive USAs livsmedels- och drogadministration, erkänner för närvarande ADI-standarder.

Godtagbart dagligt intag fastställs efter toxicologiska test på djur vid flera doser. För att bestämma ADI, tilldelas ett ämne en omsorgsnivå av I, II eller III. Nivå 1 är den lägsta uppskattade risken, medan nivå III-ämnen är högsta uppskattade risker. Tester administreras baserat på ämnets problemnivå. Nivå III-ämnen kräver mer omfattande test än ämnen i nivå I.

En observerbar effektnivå bestäms av testresultaten. Om flera resultat bestäms från flera studier används den lägsta NOEL. En faktor på 100 används för att ta hänsyn till skillnader mellan människor och djur och för att ta hänsyn till olika känslighetsnivåer mellan individer.

Det resulterande acceptabla dagliga intaget indikerar den maximala säkra nivån för intag för en frisk vuxen som väger 132 kilo (60 kilo). Justeringar bör övervägas för personer som inte passar denna kategori, som äldre, sjuka, spädbarn och barn. Faktorn på 100 kan delvis ta hänsyn till dessa skillnader, liksom skillnader i känslighet. Det bör noteras att ADI endast bestämmer säkerheten, inte en nivå av toxicitet, och kan överskridas säkert under korta perioder. ADI bör inte tas som ett absolut antal, men som en rekommendation kan ändras om ny information blir tillgänglig.

Vissa livsmedelsämnen betraktas som föroreningar. För dessa ämnen bestäms en separat åtgärd av tolerabelt dagligt intag. Föroreningar anses vara substanser som inte har någon anledning att vara i mat, till skillnad från livsmedelstillsatser, bekämpningsmedel eller veterinärmedicinska läkemedel.