Vad är Daidzein?

Daidzein är en fytokemikal som finns i sojabönor, ärtor och andra växter, som kudzu och rödklöver. Det är en polyphenol i en klass av flavonoider som kallas isoflavoner. Sojaisoflavoner har studerats allmänt för deras effekter på människors hälsa. Dessa inkluderar antioxidantaktivitet och skydd mot olika typer av cancer.

De stora soyisoflavonerna inkluderar daidzein och genistein. Dessa typer av föreningar har en struktur liknande en däggdjurs estrogen. De binder också till östrogenreceptorer i djur och mänskliga celler. Således är de kända som fytoöstrogener eller östrogener från växter. De har blivit implicerade som anticancermedel för hormonbaserade cancerformer, såsom bröst- och prostatacancer.

Sojabönor och sojaprodukter – som sojamjöl, tofu och sojamjölk – är huvudämnen i asiatisk kost. Prostat- och bröstcancerprocenten är mycket lägre i länder som Japan jämfört med de i väst. När japanska män emigrerade till Förenta staterna och bytte till amerikanska dieter ökade deras procentsatser av prostatacancer kraftigt. Det är hypotesen att detta kan bero på skiftet bort från en sojabaserad diet. Studier som jämförde dieter av människor till deras cancerfrekvens har funnit en korrelation mellan konsumtion av soja och reducerade nivåer av prostatacancer.

Laboratoriestudier har också visat att daidzein har antitumörverkningar mot bukspottkörteln, tjocktarmen, livmoderhalsen, prostata och bröstcancer. Ett antal olika typer av studier har rapporterat att sojaisoflavoner skyddas mot bröstcancer. Asiatiska kvinnor har lägre bröstcancer än västerländska kvinnor. Liksom hos män har befolkningsstudier visat att när asiatiska kvinnor har flyttat till väst, försvinner skillnaderna i bröstcancerfrekvensen efter att de har bytt kost.

En annan effekt av daidzein är att det får benceller att växa i laboratorieundersökningar. Detta tyder på att det kan vara till hjälp för att skydda mot benförlust som uppträder hos kvinnor under klimakteriet, eftersom hormonnivåerna minskar. Hormonet östrogen har använts för att förhindra benförlust, men forskning visar att det har många oönskade biverkningar.

Kudzu rot används för att göra en traditionell örtmedicin kallad Radix puerariae (RP). Detta innehåller daidzein. Det har bland annat använts i traditionell kinesisk medicin för att behandla alkoholism. Det finns några bevis från djurstudier att denna isoflavon kan ha vissa effekter mot alkoholism.

Daidzein tillskott marknadsförs för prostata skydd. Det är emellertid inte klart hur bra de fungerar. Man bör alltid kolla med en läkare innan man tar något växtbaserat tillskott, eftersom de ofta interagerar med receptbelagda läkemedel eller andra örter. Det kan vara bäst att erhålla daidzein genom att äta sojaprodukter.