Vad är Matrix Metalloproteinase 9?

Matrixmetalloproteinas 9 (MMP9) är ett enzym som huvudsakligen finns hos människor kodade av matrismetalloproteinas (MMP) -gener. Mänskliga proteiner och enzymer från MMP-familjeavbrott cellulärt material som en del av normal vävnadsmodellering och andra biologiska processer. MMP-enzymer bidrar också till framsteg av vissa sjukdomar genom nedbrytande kollagener, brytning av extracellulära matriser och assisterande metastasering. Forskare tror att MMP9 spelar en integrerad roll i metastasen av vissa typer av cancer, liksom förnedrande kollagen i vissa typer av artrit.

Medan matrismetalloproteinas 9 är ett naturligt förekommande, produktivt enzym som är nödvändigt för vävnadsreparation och andra processer, är det vanligtvis associerat med progressionen av cancer. Specifikt bryter MMP9 ner källarens membran, vilket ger tumörer mer utrymme att växa. Cancerceller hjälper direkt MMP9 att försämra kollagen IV, vilket gör att cancer kan migrera, vilket resulterar i metastasering. Kort sagt, det naturliga syftet med sådana enzymer blir till nytta för skadliga celler.

För bättre studier, grupperar forskare grupp MMP i fyra primära kategorier baserat på funktionen och syftet med varje gen och proteinerna eller enzymerna som produceras. Dessa kategorier är kollagenaser, gelatinaser, stromelysiner och membrantyper. I termer av matrismetalloproteinas 9 faller detta enzym huvudsakligen i gelatinaser kategorin av MMPs. MMP9-genen överensstämmer också med vissa beteendemässiga och funktionella kriterier för kollagenaser.

I vetenskaplig forskning bär matrismetalloproteinas 9 också sådana namn och klassificeringar som gelatinas B, 92 kDa typ IV kollagenas och 92 kDa gelatinas. Ytterligare namn inkluderar kollagenas typ IV och kollagenas typ IV-B. HUGO-gennomenklaturkommittén (HGNC) tilldelade matrismetalloproteinas 9 symbolen MMP9 för att ersätta den tidigare symbolen för CLG4B. Officiella symboler ger konsistens bland forskare som arbetar i olika laboratorier, länder och språk.

Om man tittar på mänskliga kromosomer och DNA, hittas matrismetalloproteinas 9-genen på kromosom 20. Som anges av HGNC är den exakta lokaliseringen 20q12-q13. Sådana koordinater indikerar genens plats på 20: e kromosomen, i området mellan q12 och q13. Följaktligen har forskare funnit förstärkningar inom detta genetiska område med avseende på bröst- och äggstockscancerpatienter. Andra studier knyter till detta genetiska område med hypofys tumörer, pseudohypoparathyroidism och diabetes.

Strukturellt sett, MMP9 bär slående likheter med MMP2, en annan MMP genforskare tror hjälper till metastaser i cancer. När det gäller homologi eller likheten hos två strukturer är aminosyrasekvenserna för MMP9 och MMP2 sådan att båda vanligtvis är kopplade till aggressivt invasiva cancerformer. Både MMP9- och MMP2-enzymer degraderar extracellulära matrisproteiner, med högt upphöjt uttryck av båda som förekommer i cancer, såsom bukspottskörtel, bröst och kolorektal.