Vad är Konjac Root?

Konjacrot är en typ av växt som kommer från konjakträdet i Asien. I Japan kallas konjikrototen som djävulens tunga. I Förenta staterna använder de flesta ett derivat av konjakträet i pillerform som kallas glucomannan. Denna rot används också i många länder för en rad hälsoproblem, allt från fetma till kolonproblem.

Några av de rapporterade hälsofördelarna från konjakrotten inkluderar viktminskning, lägre blodsocker och kolesterol. Hur roten fungerar är att rören från växten innehåller ett överflöd av fiber, vilket gör det möjligt att suga upp mycket vatten i kroppen. Fiberen expanderar i magen, vilket resulterar i ökad fyllighet, vilket kan hjälpa en person att äta mindre. Dessutom kan detta tillskott hjälpa kolesterolnivåer på grund av fettabsorptionen i fibern.

Konjacrotten kan också ge andra hälsofördelar eftersom det är en naturlig laxermedel och kan hjälpa till att befria kroppen av skadligt avfall och toxiner. De flesta typer av fibrer bildar en massa i kroppen som är svår för individer att smälta. Fibern i konjacväxten förbinder vissa ämnen som fett och kolesterol, vilket hjälper till att eliminera dessa från kroppen. Detta kan också gynna villkor som diabetes och irritabel tarmsyndrom.

Det finns olika former av konjakrot som är tillgängliga för konsumenterna. Vissa människor föredrar att använda glucomannan som ett naturligt tillskott, medan andra hellre skulle använda det i färdiga livsmedel som konjakmjöl och shiratakududlar. Konjacrot är också tillgänglig i pulverform såväl som piller.

Flera studier har utförts för att avgöra om roten faktiskt ger några hälsofördelar. Enligt en studie publicerad i Journal of the American College of Nutrition, rapporterade forskare från Chung Shan Medical University att glucomannan hjälpte blod lipid och glukosnivåer. I en annan studie rapporterade International Journal of Obesity att kliniska prövningar visade konjac kan vara ett effektivt komplement till behandling av fetma.

Konsumenter som bestämmer sig för att använda konjacrot för naturlig hälsa bör alltid rådgöra med sin läkare innan de tar några växtbaserade kosttillskott. Även om studier verkar positiva kan det finnas biverkningar som mild magebehov eller uppblåsthet. Människor som väljer att ta pottformen av konjacrot kommer också att behöva ta det med mycket vatten för att förhindra att piller svullnar i halsen.