Vad är involverat i frontal cortex utveckling?

Den främre cortexen är den del av hjärnan som är ansvarig för högre orderfunktioner, såsom medveten tanke, frivilliga handlingar, känslor och vissa delar av motorstyrning. Detta område genomgår snabb tillväxt under spädbarn, eftersom barn utforskar sina miljöer och börjar utveckla tal, motoriska färdigheter och en känsla av sig själva som separata människor. Komplett frontal cortexutveckling tar många år, och nya funktioner läggs till långt bortom barndomsåren. Utveckling är en komplex process som involverar förändringar i vit materia och etablering av neurala kopplingar i hjärnan, vilka båda påverkas av genetiska och miljömässiga faktorer.

Den främre cortexen ligger bakom pannan. Det är det slutliga området i hjärnan att fullt mogna och eftersom det styr många tankar och känslomässiga processer kan det vara anledningen till att ungdomar agerar så annorlunda än vuxna. Studier som använder magnetisk resonansbildning (MRI) visar att hjärnan utvecklas från baksidan till framsidan, och därmed utvecklas frontal cortex relativt sent i mognadsprocessen hos hjärnan. Dessa studier visar också att ungdomar har mindre vit materia, även känd som myelin, än vuxna. När mängden myelin i främre cortex ökar, gör också de anslutningar som underlättar effektiv överföring av signaler mellan hjärnområden, vilket gör mer komplexa beslut och mogna beteenden möjliga.

Utvecklingen av neurala anslutningar i hjärnan är en komplex process som inte är helt förstådd. För att uppmuntra upprättandet av nya neuroner måste frontalbenen stimuleras. Medan utvecklingen av frontal cortex påverkas väsentligt av genetiken spelar miljöfaktorer också en central roll. Barn som utsätts för olika miljöer, uppmuntras att lösa problem, utmanas till skäl och engagerade i olika spel, låtar och minnesuppgifter kommer att dra nytta av den ökade stimulansen som dessa aktiviteter underlättar i frontalloberna. Omvänt kämpar barn med sensoriska behandlingsstörningar ofta med de resonemang och beslutsfattande uppgifter som kontrolleras av den främre cortexen.

Tillräcklig och framgångsrik frontal cortex utveckling är avgörande för de många färdigheter som krävs i vuxenlivet. Denna otroligt invecklade del av hjärnan är ansvarig för kontrollen av rörelse och tal samt förmågan att planera detaljerade fysiska handlingar, som att förhandla hinder eller presentera verbala argument. Den främre cortexen styr också vad en person uppmärksammar på och vad som är bestämt att vara bakgrundsinformation. Det hjälper till att kontrollera en persons impulser, hjälpmedel i beslutsfattandet och hjälper till att analysera resultatet av ett beslut efter det att det har uppstått. Slutligen påverkar det beteenden och slutsatser som gjorts i många olika sociala situationer.