Vad är Human Physiology?

Mänsklig fysiologi är en livsvetenskap och en gren av djurfysiologi. Det är specifikt undersökningen av hur kroppens system fungerar i ett brunnstillstånd, och denna analys av funktionen är ofta på mobilnivån, inte av enskilda celler utan av hur celler fungerar tillsammans för att uppnå ett normalt funktionsläge. Grundläggande mänsklig fysiologi studerar kroppens system som fungerar på lämpligt sätt och som förväntat, medan andra discipliner som patofysiologi kan se på hur kroppssystem utvecklar sjukdom i försök att hitta insikt i hur man bota sjukdomar.

Det kan finnas flera huvudsakliga problem i den mänskliga fysiologin ur vetenskaplig synvinkel. Dessa problem är bland annat hur interdependens mellan kroppssystem uppstår (som det centrala nervsystemet och det muskuloskeletala systemet). Detta kallas integration.

En annan synpunkt är kommunikation, vilket är hur kroppens system skickar signaler för att fungera på specifika sätt. Dessa signaler kan vara elektriska impulser eller utsläpp av kemikalier. Slutligen vill fysiologen definiera och observera homeostas i något av de studerade systemen. Med andra ord, hur upprätthåller kroppen ett normalt tillstånd, och vilka processer gör det med det?

Det kan vara förenkling att säga att mänsklig fysiologi försöker svara på frågan om “hur saker fungerar.” Men det här är ganska korrekt, och det är en viktig fråga att svara på. Att förstå den normala funktionen hos kroppens system är värdefull eftersom den fastställer baslinjer för att förstå vad som är onormalt. Det är väldigt svårt att diagnostisera sjukdom om inte en klar avvikelse från normen kan bestämmas, och därför är upprättandet av denna norm av stort värde för medicin och människors hälsa.

Till exempel har fysiologi och biokemi med tiden bidragit till att bestämma vad som utgör normala blodnivåer för vissa ämnen. När något som sockerhalten blir för högt kan det påverka olika system i kroppen och indikera sjukdomar som diabetes. Bara genom att man vet baslinjenivåerna för olika sockertyper i blod kan läkare avgöra huruvida diabetes är närvarande. Denna kunskap har extrapolerats för att patienterna ska behålla register över sitt eget blodsocker hemma. Vid testning kan de försäkra sig om att de reglerar blodsockret på lämpligt sätt, eller de kan göra medicinjusteringar när blodsockernivån är för hög eller för låg.

Det föreslås att tidiga studier inom human fysiologi och anatomi började för 2000 år sedan, och namn som Hippokrates och Aristoteles ges vanligen som tidiga fysiologer. Problemet med tidig tanke var att det inte gjorde det möjligt för många undersökningar av människor, och de flesta undersökta människor var döda. Tanken med celler skulle inte ställas till förrän mycket senare i historien. Mycket mer gjordes inom området för anatomi, vilket är en invecklad besläktad disciplin för mänsklig fysiologi, som beskriver formerna i kroppen, och än en gång, om inte dessa former var uppenbara och på ytan fick de vanligtvis inte mycket utforskning om inte en person var död.

Fler studier var möjliga på djur, och i själva verket används fortfarande djurfysiologi och extrapoleras till människor hela tiden. Även idag när medicinsk vetenskap är mycket mer känslig, skulle de flesta människor inte samtycka till studier av några av de sätt som deras kroppssystem fungerar. Få människor skulle frivilligt ha onormala rytmer i hjärtat inducerade som en del av elektrofysiologiska kardiologistudier för att bestämma vad som orsakar arytmier, eftersom detta kan vara farligt. Men elektrofysiologer kan inducera arytmier hos djur för att bestämma vilka faktorer som förstör balans i det elektriska systemet i hjärtat.

Med tiden har mänsklig fysiologi hjälpt till att definiera huvudsystemen i kroppen och hur de arbetar för att uppnå hälsa. Grundläggande inledande kurser tenderar att titta på var och en av dessa system, som kan definieras grovt som följande: cirkulations-, andningsorgan, endokrina, reproduktiva, immuniska, muskuloskeletala, nervösa, integrations-, njur- och gastrointestinala.

Att bryta kroppen i system kan hjälpa till att beskriva funktion, men det är inte alltid så snyggt ur vetenskaplig synvinkel. Systemen är beroende av varandra. Förlora njur- eller andningsfunktionen, och allt annat påverkas. Dessutom kan många vitala organ eller delar av kroppen delta i flera system.