Vad är fettsyranedbrytning?

Fettsyranedbrytning inträffar när fettsyror avlägsnas för att producera energi. Processen bildar slutligen acetyl-coA och matar den in i citronsyracykeln. Hela processen är uppdelad i tre steg: lipolys, aktivering och beta- oxidation. Fettsyran är uppdelad i dess metaboliter för att producera energi och adenosintrifosfat (ATP).

Det finns både mättade och omättade fettsyror. En omättad syra har en eller flera dubbel- eller trippelbindningar mellan kolatomer. En mättad syra har bara enbindningar mellan sina kolatomer.

Fettsyror utgör en del av karboxylsyragruppen och lagras i fettvävnader. De träder in i kroppen genom tarmkapillärer eller vili. Glukos och fettsyror är de två huvudsakliga energikällorna i kroppen, även om hjärnan inte kan bearbeta fettsyror.

Den första etappen av fettsyredbrytning kallas lipolys. Fettsyrorna förvaras i celler som kallas adipocyter och bryts först ner i fria fettsyror så att de kan komma in i blodsystemet. Lipolys induceras av ett antal hormoner inklusive norepinefrin och testosteron. Bortsett från fria fettsyror, produceras glycerol som en biprodukt.

Aktivering sker innan fettsyran är i en cells mitokondrier. För det första inducerar ett enzym som heter Acyl-CoA Synthetas en nukleofil attack på alfa-fosfatet av ATP, vilket skapar en acylkedja kopplad till adenosinmonofosfat (AMP) och ett pyrofosfat. Enzymet bildar då en aktiverad tioesterbindning mellan koenzymet A och acylkedjan. Fettsyran transporteras sedan in i mitokondrionen med användning av karrierbärarsystemet.

Betaoxidation är slutfasen av fettsyredbrytning och en sker i fyra steg. För det första dehydreras fettsyran med användning av Flavin Adenine Dinucleotide (FAD). För det andra hydreras bindningarna mellan det andra och det tredje kolet. För det tredje används Nicotinamid Adenin-dinukleotid (NAD) för att oxidera molekylen. I det sista steget tillsätts beta-keroacyl under tiolysen till en andra CoA-molekyl placerad mellan det andra och det tredje kolet.

Slutprodukten av de tre stegen av nedbrytning av fettsyror är Acetyl-CoA. Detta är en metabolismsmolekyl som används för att bära kolatomer. Molekylen matas sedan in i citronsyracykeln, en viktig del av energiförsörjningen.

Citronsyracykeln är en serie kemiska reaktioner som använder syre eller produkterna av fettsyredbrytning. Hela cykeln sker inom mitokondrionen av eukaryota celler eller inom cytoklasmen av prokaryoter. Koldioxid är en biprodukt av den energiproducerande processen. Fettsyror passerar genom systemet en gång, men glukos behöver behandlas två gånger för att kunna skörda all energi.