Vad är en hårfollikel?

Hårfollikeln är en struktur av huden från vilken håret växer. Det finns hårsäckar över hela huden, med undantag av läpparna, handflatorna och fotsålen. Hårfolliklar växer hår genom att packa gamla celler tillsammans.

Hårfollikeln levereras med en eller flera talgkörtlar, som ger talg, en oljig substans som hjälper smörj håret och huden. Apocrine svettkörtlar hjälper också smörja hårsäckarna i armhålorna, ljummen och areolae. Områden som har tjockare hårväxt, såsom hårbotten, har fler talgkörtlar. Dessutom är talgkörteln, hårfollikeln försedd med arrector pili, ett bunt av muskelfibrer som skapar gåsbunkar när de kontraheras. Hårfolliklar har också stamceller vid basen, vilket bidrar till regelbunden hårväxt.

Hårfollikelns bas kallas papillan. Den består av bindväv och en kapillär slinga eller ett litet blodkärl. Papillan är omgiven av hårmatrisen, som består av epitelceller och melanocyter. Epitelcellerna delas mycket snabbt, vilket leder till regelbunden hårväxt medan melanocyterna ger pigment och är ansvariga för hårfärg.

Hårfollikeln är omgiven av en skyddande rotskiva, bestående av det yttre och inre rotskiktet. Den inre rotmanteln har i sin tur tre skikt: den innersta inre kutiklet, det mediala Huxleys skiktet och det yttersta Henle-skiktet. Den inre näsan är kontinuerlig med hårfibrernas yttersta skikt. Hårfibern har också tre skikt: nagelkroppen, mellanskortexen och den inre medulan.

Hårväxten sker i fyrafascykler. Anagen är den aktiva tillväxtfasen, vars längd varierar mycket mellan människor och enskilda hårsäckar. Anagen varar i två till sju år på den mänskliga hårbotten, men i några månader på ögonbrynen. Tillväxtfasen följs av catagen, en kort övergångsfas som varar i ungefär två till fyra veckor.

Efter katagen börjar telogenfasen, en viloperation. Hår i telogenfasen är döda och kallas klubbhår. Många klubbhår sköljs dagligen från kroppen. Telogenfasen varar ungefär tre veckor för hår på den mänskliga hårbotten. Det slutliga skedet av hårfollikelcykeln är exogen, en avfasningsfas där ett av många hår som kan uppstå från en enda follikel är skur.