Vad är en glycinreceptor?

Receptorer finns längs neuronernas membran och är proteiner till vilka specifika neurotransmittorer binder. När neurotransmittorer binder till receptorer öppnar och stänger jonkanaler, vilket orsakar antingen ett excitatoriskt eller hämmande svar inom neuronen. En glycinreceptor är en jonotrop eller ligand-gated receptor som består av många olika proteiner. Det är en receptor för den inhiberande neurotransmittorn glycin, och sprids i stor utsträckning i centrala nervsystemet.

En jonotrop receptor, såsom en glycinreceptor, är en som förenar bindningen av neurotransmittorerna och funktionen av jonkanaler i en molekylkomponent. Denna typ av receptor har vanligtvis fem olika proteiner som sträcker sig längs cellemembranet, vilka alla bidrar till att bilda por eller öppning av en jonkanal. När en neurotransmittor binds till en ligandgated receptor, öppnar jonkanalerna framkallande av ett svar. Svar från dessa receptorer är vanligtvis snabbt och kortvarigt.

En glycinreceptor binder till den inhiberande neurotransmittorn glycin, vilken syntetiseras från serin. Serin skapas från en biprodukt eller “mellanprodukt” som produceras under glykolys, en process där glukos separeras i två pyrodruvsyramolekyler. Glycin produceras sedan från serin av ett enzym som kallas serintranshydroximetylas. Neurotransmittorn glycin är en aminosyra, vilket gör den till ett byggstenar för proteiner i kroppen.

När glycin frisätts aktiveras det en glycinreceptor genom att binda till den, vilket resulterar i ett inåtflöde av kloridjoner i neuronen vilket orsakar hyperpolarisering. En hyperpolariserad neuron är en som har en negativ elektrisk laddning längs sitt cellmembran, vilket resulterar i ett inhiberande svar. Glycin benämns en hämmande aminosyra eftersom den alstrar hämmande reaktioner i neuroner.

Glycin är inblandad i näthinnan, den nedre hjärnstammen och ryggmärgen där Renshaw-celler finns. Renshaw-celler är interneuroner, vilket innebär att de ansluter efferent eller sänder och avferent eller mottar neuroner i neuronvägar. Dessa celler är upphetsade av collaterals av motorneuroner, men när glycin binder till receptorer som finns i dem, hämmas motorneuronerna. Detta är ett exempel på återkommande hämning.

Neurotransmittorns glycin finns i stor utsträckning i vävnadsproteiner och alla kroppsvätskor. Medan det inte är en väsentlig aminosyra, verkar den att metabolisera gallsalter och peptider. När gener som kodar för transportörerna som tar bort glycin är skadade, leder det till ett tillstånd som kallas hyperglycinemi. Detta tillstånd uppstår när det finns en hög nivå av glycin i centrala nervsystemet och innefattar symtom som trötthet och mental retardation.