Vad är en Glute Machine?

En glute-maskin är en träningsutrustning som gör att en användare kan isolera de tre gluteusmusklerna som finns i skinkorna: maximus, medius och minimus. Olika typer av glutemaskiner existerar, vissa kräver stående, medan andra används vid knäböjning. Glute maskiner kan också kallas kickback eller ben förlängnings maskiner. Ofta kan vikter tillsättas för att bygga muskler stadigt, eftersom styrkan ökar. Att använda en glute-maskin är ordentligt betraktad som viktig för att uppnå bästa resultat samtidigt som man undviker skada.

En typ av glute-maskin som vanligtvis finns i ett gym kräver en knäposition. Användaren måste först sänka sig på knä och stabilisera kroppen genom att placera händer eller armbågar och händer på marken. Denna stabilisering kan hjälpa till att isolera underkroppen genom att hålla överkroppen immobil. Således får glutenna inte hjälp i att utöva träningen från armmusklerna.

I detta läge hålls ett knä på marken medan en fot placeras mot en plan yta. Användaren trycker sedan på den här plana ytan, vilket ger resistans i enlighet med den viktmängd som har lagts till, engagerande gluteus och ibland hämmande muskler. Många fitnessexperter betonar vikten av att trycka på fotens häl. Att trycka med tån kan utnyttja kalvsmuskeln, vilket kräver mindre arbete från gluten.

Andra glutemaskiner används i stående position. Den rörelse som krävs vid användning av stående glute-maskiner liknar rörelsen som utförs under knäböjning. En kudde tillhandahålls ofta för användaren att luta bröstet på, vilket kan anpassas så att det passar användarens höjd. Denna bröststöd hjälper till att förhindra mot skador på ryggen genom att hjälpa kroppen att använda gluten istället för de nedre ryggmusklerna, vilket kan vara lätt att spänna genom att lyfta tyngd i denna position.

Liksom den knäbryggande maskinen, isolerar den stående glutemaskinen ett ben åt gången. Hälet ska placeras mot vadderade eller plana metallstångar. Användaren sträcker benet i ett fullständigt rörelseområde med hjälp av gluteusmusklerna. När en full repetition är avslutad med ett ben kan användaren byta ben. Generellt föreslås tre uppsättningar av 10 till 12 repetitioner.

För båda typerna av glute-maskin rekommenderas specifika rörelser för säkerhet och optimala resultat. Hela förlängningen ska göras långsamt som en flytande rörelse. Användaren kan dra nytta av att klämma upp gluten genom hela rörelsen och pausa ett ögonblick när benet når full bakåtriktad förlängning. Man kan också vara försiktig med att sänka stången smidigt istället för att helt enkelt släppa stången tillbaka på plats.