Vad är Artificial Sperm?

Sperma är manliga reproduktiva celler som innehåller 23 kromosomer – exakt hälften av det antal som krävs för att skapa ett embryo när de förenas med en kvinnlig reproduktiv cell eller ägg. Denna process är början på fostrets utveckling och mänsklighetens början. Forskare genom historien har undersökt sätt att bota infertilitet och starta processen. Artificiell sperma är genetiskt konstruerade spermier som är skapade från andra typer av celler.

De första syntetiska spermierna skapades 2009 av forskare vid Newcastle University i Storbritannien. Forskare tog stamceller, så kallade “tomma celler”, från nya embryon. Med hjälp av en blandning av kemikalier och vitaminer kunde forskare ändra stamcellerna för att replikera spermierstrukturen. Dessa konstgjorda spermier var fysiskt identiska med biologisk sperma både vad gäller struktur och rörelse.

En av de sex paren lider av infertilitet, och det finns en 50 procent chans att endera partnern i ett infertilt par är fysiskt oförmögna att reproducera. Konstgjord sperma skapades som en möjlig lösning på manlig infertilitet. Det är möjligt för män som tidigare trodde infertila att fostra barn via skapandet av dessa konstgjorda celler.

Att skapa spermier i en laboratorieinställning medför potentiella etiska och juridiska konsekvenser. Det är fortfarande oklart huruvida dessa artificiella reproduktiva celler är starka för att befrukta kvinnliga äggceller. Stamceller ska skördas från levande embryon, en process som är olaglig i vissa länder och kontroversiell runt om i världen. Argumentet om huruvida livet börjar vid födseln, uppfattningen eller vid något tillfälle däremot väger tungt på skapandet av konstgjord sperma och är fylld av religiösa, politiska och personliga åsikter. Eftersom tekniken fortfarande är ny, finns det få etiska riktlinjer för att förhindra missbruk eller misshandel av livskraftig konstgjord sperma.

Mänsklig testning av artificiell spermteknik har inte skett, men forskare vid Kyoto-universitetet i Japan har testat tekniken på laboratoriemus. När artificiell mussperma förenades med mus-ova och implanterades i honmöss, transporterades barnen till termen. När mössen födda från syntetiska spermier växte upp, förblev de friska och kunde producera avkommor.

Tekniken bakom artificiell sperma, användningsmetoden och tillväxtens biologi utvecklas fortfarande. Medan tekniken för närvarande inte är tillgänglig för att hjälpa infertila par att uppnå föräldraskap, är forskare optimistiska för framtiden. Processen som används för att skapa syntetisk sperma kan göra det möjligt för forskare att identifiera orsakerna och möjliga lösningar av manlig infertilitet.