Vad är Andiroba?

Andiroba, eller Carapa Guianensis, är ett träd relaterat till mahogniträdet och växer i Amazonasbassängen. Det är en jätte av regnskogen som når höjder på över 90 fot (27 m). Andiroba-trädet är lätt igenkänt av de stora, doftande, benvita blommorna som det uppvisar när de blommar. Ett moget andiroba-träd kan också producera 150 pund (68 kg) nötter, som liknar fyrkantiga kastanjer och mäter 3 till 4 tum (7 till 10 cm) över. Andiroba-nöten innehåller flera kärnor av en ljusgul olja, som har många växtbaserade och medicinska användningsområden.

Andiroba-olja värderas för dess insektsavvisande egenskaper. Det har länge använts i ljus, tvål och som en anti-insekt lyktorolja av de inhemska folket i Brasilien och Amazonasbassängen. Det kan också användas topiskt både att avvisa insekter och att lugna och behandla bett från myggor, flugor och andra skadedjur.

Förutom dess insektsavvisande egenskaper används andirobaolja också som smärtstillande medel och antiinflammatoriskt medel. Vissa användare tillämpar det på lederna för att lindra smärtan och svullnaden från artrit. När gnidas i blåmärken och sår antas det att minska smärta och verkar också ha antibiotika egenskaper. Oljan kan också intas, och man tror att lindra ont i halsen, hjälp vid matsmältningen, och till och med eliminera tarmparasiter. Några droppar andirobaolja i örat har använts som örtmedel för öroninfektioner, samt behandling av öronmider hos både människor och djur.

Förutom oljan har varje del av andiroba-trädet använts som växtbaserad medicin eller botemedel. Bladen bryggs i ett te för att hjälpa matsmältningen när de konsumeras, och brukade minska smärta och svullnad vid applicering som kompress. Blomman har studerats som ett cancer mot cancer, speciellt med hud- och livmodercancer, även om det behövs ytterligare studier om växtens effektivitet i denna egenskap. Andiroba bark har noterats att ha antibakteriella egenskaper.

Förutom naturliga och medicinska egenskaper hos andiroba-trädet värderas träet också mycket bra. Dess likhet med mahogny har gjort den populär i möbelbyggnad, och det verkar som att träet behåller sina insektsförstörande egenskaper även efter tillverkningsprocessen. Möbler gjorda av andiroba-trädet uppvisar skönheten i mahogny plus har fördelen av naturligt repellerande termiter och andra skadedjur.

De olika växtbaserade, medicinska och strukturella fördelarna med andiroba-trädet är många. Träet har i viss utsträckning skördats i regnskogen på grund av sitt värde. Lyckligtvis blir trädet relativt enkelt odlat från plantskola-startade plantor, så omplantning är mycket genomförbart för att möta nuvarande och framtida behov på andiroba-marknaden.