Vad är Alpha Galactosidase?

Alpha galaktosidas är ett enzym som har flera olika funktioner. Det används av intestinala mikroorganismer för att försämra sockerarterna i de komplexa kolhydraterna som finns i grönsaker och korn. Denna process leder ofta till produktion av gaser som kan orsaka uppblåsthet och flatulens. Detta tillfälliga tillstånd kan behandlas med kosttillskott som innehåller alfa-galaktosidas. Frånvaron av detta enzym kan orsaka en genetisk störning som är känd som Fabrys sjukdom.

Komplexa kolhydrater, som bönor, broccoli, bröstspiror och hela korn, består av många komplexa sockerarter. Dessa sockerarter är närvarande som polysackarider, långa kedjor av sockerarter och oligosackarider, kortare kedjor. De försämras av olika enzymer till mindre enheter. Slutmålet är att de försämras till monosackarider – som är enkla molekyler av sockerarter, såsom glukos och galaktos – som kan absorberas av tarmceller och används som energikällor.

Sockerna förenas i en alfa-galaktosidbindning. Detta är en relativt enkel koppling att bryta kemiskt, men kräver att alfa-galaktosidas verkar lägga en vattenmolekyl. Detta enzym har exoaktivitet, det klibbar den terminala galaktosenheten och inte inom molekylen. Suket är känt som en glykosid, och detta enzym kallas glykosidhydrolasenzym. Tyvärr, eftersom människa i magen och tarmkanalen saknar alfa-galaktosidas, passerar föreningar som består av två eller tre sockermolekyler, som melobios och raffinos, direkt i tjocktarmen.

En gång i tjocktarmen kan dessa små polymerer försämras till galaktos och andra sockerarter, såsom glukos eller sackaros, av de mikroorganismer som naturligt bor där. Dessa mikrober degraderar sockerarterna anaerobt genom fermentering, men producerar ett antal gaser. De inkluderar metan, väte och koldioxid. Denna uppbyggnad av gaser kan leda till känsla av uppblåsthet och gastrointestinalt obehag, tillsammans med ökad flatulens.

Det finns ett antal kosttillskott som innehåller alfa-galaktosidas, och man kan ta dessa för att hjälpa till med detta gasproblem. Den mest framträdande är Beano®. Sådana produkter underlättar nedbrytningen av komplexa kolhydrater i enkla sockerarter, vilket gör dem mer smältbara. Studier sponsrade av tillverkaren föreslår att sådana produkter minskar det obehag som vissa människor upplever efter att ha ätit dessa komplexa kolhydrater. De som har diabetes och en sällsynt sjukdom som påverkar galaktos bör se en läkare innan de tar sådana tillägg, liksom gravida kvinnor eller de som ammar.

Även om det inte är inblandat i matsmältningen har alfa-galaktosidas en fysiologisk funktion hos människor och kodas av GLA-genen. Den hydrolyserar den terminala galaktosgruppen från proteiner och lipider med galaktos på dem. Dessa molekyler är involverade i många olika processer, från nervcellernas funktion till att vara involverade i kommunikationen mellan celler.

Det finns ett antal mutationer i GLA-genen som kan ärftas. Detta kan leda till en förödande sjukdom som heter Fabrys sjukdom, särskilt bland män. Dessa patienter producerar inte alfa-galaktosidas och lider av olika symtom som kan vara svåra att diagnostisera. Det finns en dyr behandling för denna sjukdom, vilket involverar användningen av alfa-galaktosidas producerad rekombinant av svampen Aspergillus niger. Även om det inte är ett botemedel, har detta kunnat mildra symptomen på denna allvarliga sjukdom.